Leva i Portugal

Portugal har ett härligt klimat. Ett utmärkt kök. Låg brottslighet. Engelska språket är utbrett. Tilltalande turistland med livskvalitet. Vacker natur från floder, klippor och rena och fina sandstränder till berg och mästerskaps golfbanor. Utmärkta flygförbindelser. Och inte minst Västeuropas lägsta prisnivå. Vi har specialiserat oss på Algarvekusten och Lissabon.

Algarve

Längs Portugals sydkust brer den 16 mil långa Algarvekusten ut sig. Algarve har en lång och spännande historia som sträcker sig tillbaka till 1100-talet. Från Kap S:t Vincent i väst, känd som världens ände, till spanska gränsen i öst ligger mindre fiskebyar och större städer på rad. De största städerna är Faro, Albufeira, Lagos och Portimao, här hittar du det största utbudet av storstadsliv med shopping och nöjen.

Algarve har ett mycket behagligt klimat med över 300 soldagar per år och har genom åren utvecklats till ett eldorado för golfspelare med över 30 högklassiga golfbanor. 2014 utsågs Portugal till världens bästa golfland av World Golf Awwards. För den inbitne golfaren finns det hus och lägenheter att köpa vid många golfbanor.

Faro flygplats är en internationell flygplats belägen 2,6 kilometer väster om Faro. Flygplatsen är Portugals näst största, efter Lissabon, med 5,4 miljoner passagerare per år. Från Sverige flyger SAS, Norwegian och TAP till Faro.

Lissabon

Lissabon, Portugals huvudstad, är en fantastisk stad med ca 500.000 invånare i stadskärnan i hela regionen bor närmare 2,8 miljoner. Staden är belägen i västra Portugal invid floden Tejos mynning i Atlanten. Själva stadskärnan består av sju kullar och är därmed väldigt kuperad. I vissa områden kan man inte ta sig fram med bil tutan får välja bergbanor som transportmedel. Närheten till de populära badorterna Estoril och Cascais gör att Lissabon har det mesta, nöjen, kultur, shopping och bad.

Levnadsomkostnader

Att leva i Portugal är betydligt mycket billigare än att leva i Sverige. Matpriserna är 35 – 40% lägre. Konsumentpriserna varierar i förhållandet 1 till 3 mellan de olika EU länderna. Under 2015 varierade priserna för konsumentvaror jämfört med EU28-genomsnittet (100 %) enligt följande: Danmark, 139%, Norge 147 %, Finland 122 %, Sverige 126 % och Portugal 82 %. Av intresse är att finna ut vilken levnadsstandard som fås om man flyttar till Portugal. Vi som bor i Sverige, Norge, Danmark och Finland får alltid en lägre levnadskostnad och dessutom lägre skatter.

Källhänvisning: Eurostat Regional Yearbook 2015, Comparative price levels 2014 (final consumption by private households including indirect taxes, EU28=100)

FAKTA PORTUGAL

Antal invånare: 10,6 miljoner
Valuta: Euro
Språk: Portugisiska (engelska)
Landskod telefon: +351
Tid: 1 timme efter Sverige

flagga

Fem skäl att flytta till Portugal

1. Bra väder, varmt och stabilt klimat året runt.
2. Skatt & Pension, ingen skatt på din tjänstepension.
3. Mat & Dryck, fantastiskt kök med mycket bra råvaror.
4. Levnadsomkostnader, cirka 35% - 40% billigare än i Sverige.
5. Säkerhet, låg brottslighet.